“Gegeven Ruimte”
is een interdisciplinair project waarbij de ruimtelijke opvattingen van vijftien kunstenaars centraal staan. Deze worden verbeeld in foto-kunstweken, die het resultaat zijn van afzonderlijke samenwerkingsprojecten met elk van elke kunstenaar.

Deelnemende kunstenaars
Aam Solleveld - Annabel Howland - Andre Pielage
Charlott Markus - Eiko Ishizawa - Emiel Zeno
Guda Koster - Lonneke de Groot - Marieke van Diemen
Marjolijn Guldemond - Maze de Boer - Ronald de Ceuster
Sanja Medic - Suzan Drummen - Wim Vonk

Inleiding

Het project
Op zoek naar een toepassing, die deze lege ruimtes alsnog van een betekenis kunnen voorzien, ben ik begonnen om kunstenaars uit te nodigen een werk/toepassing te maken voor één van deze foto’s van ‘betekenisloze’ ruimtes.Hiervoor hang ik een grote print (ongeveer 250x350 cm) van een lege ruimte in het atelier van de kunstenaar op. De kunstenaars hebben in principe volledige vrijheid om met de gegeven ruimte te doen wat zij willen, de foto hangt immers in hun eigen atelier. Als het werk voltooid is, kom ik terug om het resultaat te fotograferen, waarna de ‘installatie’ weer wordt ontmanteld.

De samenwerking met de kunstenaar begint en eindigt met een foto. De uiteindelijke foto is onder andere een documentatie van de inmiddels verdwenen installatie. Het atelier van de kunstenaar komt op de foto’s in meer of mindere mate ook in beeld. De foto visualiseert de ruimtelijke opvatting van de kunstenaar, door de manier waarop deze met de gegeven ruimte omgaat.

De samenwerking met elke kunstenaar verloopt totaal anders en de uiteindelijke foto’s laten zich vooral op zich zelf beoordelen. De manier om deze foto’s te presenteren kan dan ook niet anders dan door op de een of andere manier voor elke foto een eigen ruimte te creëren, zodat het beeld volledig tot zijn recht komt.

Te zien

back home
back home