VORIG:
WERK 2020
VOLGEND:
WERK 2015-16

In de periode 2017-2019 wordt de vrijheid van het ingrijpen in de ruimte doorgezet tot volledig zelf-geconstrueerde ruimtes.

2017 Comeniuszaal Schiedam
Voor het festival 'Feest der Leegstand' wordt een verlaten gymzaal omgebouwd tot een enorme camera obscura. Het blijkt ondoenlijk om het haveloze gebouw volledig licht dicht te maken. Overal lekt het zonlicht naar binnen. Bij het observeren hoe het licht zich gedurende de dag door de ruimte beweegt wordt van het lekkende licht dankbaar van gebruik gemaakt.

2019 bij Pictura, Groningen
wordt een ruimte tot camera obscura omgebouwd, waarbij de projectie bestaat uit drie gaten, voorzien van rood groen en blauw filter.

2018 'Klein Gangetje'
Als er tijd is om te fotograferen, maar geen ruimte voorhanden die aan de verwachtingen voldoet, besluit ik die ruimte die ik zoek zelf te bouwen. Niet gehinderd door enige kennis of kunde van het bouwen, is de visuele uitkomst ongewis en onverwacht. Een gangetje ontstaat, met oplichtende muren en aan het einde een blauw licht dat lonkt. Ook de plaats waar de ruimte is gebouwd kan als onderwerp voor een foto dienen.

Over Schaal
Het gangetje is geen maquette, maar op ‘ware’ grootte gebouwd. Dit heeft als consequentie dat als een foto van het gangetje ook ‘levensgroot’ wordt afgedrukt, de foto samenvalt met de ruimte die zij toont. De oorspronkelijke ruimte, die na het fotograferen weer wordt afgebroken, bestaat alleen nog als foto en de foto is de ruimte.

2019 'Camera Lucida'
Het daaropvolgende jaar wordt het werk aan het gangetje voortgezet. In een poging om een lichtdichte ruimte te maken voor een camera obscura worden de wanden met kartonne dozen bekleed. Het licht is niet buiten te sluiten en de moeite is vergeefs, maar net zoals in 2017 levert het falen onverwachte mogelijkheden op. Met veel verschillende lampen die buiten de ruimte staan opgesteld wordt de ”verlichte kamer” aan de binnenzijde gerealiseerd.